Spara till nöjen

shutterstock_98674430

Sammanfattning av artikel

  • Döp ditt sparande till ditt sparmål (Kontot kan heta Mallis tex.)
  • Bestäm ett rimligt belopp att spara varje månad. Ex. 200 kr.
  • Ha en stående överföring från lönekonto till sparkonto.
  • Ha både kortsiktigt och långsiktigt sparande.

Vad tänker du på när du hör begreppet sparande? Det kan handla om att sätta undan till en buffert för oförutsedda händelser, spara till en bil, ett hus en båt, listan kan göras lång. Men att spara till nöjen? Även om du är en rutinerad sparare eller just nu nuddar vid tanken första gången så vill vi inspirera dig att skapa en ny god vana som faktiskt skänker mycket glädje. Och det är enklare än vad du tror.

Läs mer om 4Spar sparkonton

  • 6,5 % rörlig ränta1. Inlåningskonto
  • 7,1% fast ränta2. Räntekonto 3 månader
  • 7,6 % fast ränta3. Räntekonto 6 månader
  • 8.0 % fast ränta4. Räntekonto 1 år
  • 9,1 % fast ränta5. Räntekonto 2 år
  • 10 % fast ränta6. Räntekonto 3 år

Spara till semesternöjen

Ett bra sätt att komma igång med sparandet är att sätta upp korta lättuppnåeliga mål. Börja med 100 kr i månaden, eller varför inte med 200? Det motsvarar 2 uteluncher. Nästa steg är att sätta upp ditt sparmål, varför inte kalla kontot Mallis? Du sparar till en Mallorca-resa. Jag har ett konto hos Avanza som heter Venedig, där sätter jag undan pengar för att kunna åka till Venedig vartannat år och kolla på Konstbiennalen.

Döp kontot till ditt sparmål och bestäm en rimlig summa att sätta undan varje månad. Med rimlig tänker jag att det motsvarar en summa som är lätt att avara. Till en början kan du spara en mindre summa, sen kan du alltid höja. Gör sedan en stående överföring och bestäm att pengarna ska föras över direkt när dina pengar kommer in på lönekontot. Det är lättare då än att du börjar känna efter om de där hundralapparna kan flyttas eller ej.

Sparkonto eller fasträntekonto?

När du börjar ett sparande så finns det lite olika vägar att gå beroende på vad du har för kriterier för ditt sparande. Kan du tänka dig att låta pengarna sitta en längre period och därmed få bättre ränta? Eller vill du kunna ta ut dina pengar när du vill och inte har samma krav på hög ränta? Ett sparande på ett fasträntekonto innebär att du sätter in en större summa, (många fasträntekonton har en minsta summa för insättning)och låter den sitta under en längre tid mot en högre ränta. Fasträntekonton med högre ränta kan vara utan skydd av insättningsgarantin så undersök detta och ta ställning till det.

Ett sparkonto har generellt lägre ränta än ett fasträntekonto men där har ofta lättare att göra avgiftsfria uttag. Det kontot är alltså mer tillgängligt. Hos Avanza kan du hitta ett flertal sparkonton med riktigt bra ränta.

Läs mer

Kommentera eller Fråga